NetCad Süzgeçleme (Nokta ve Ada/Parsel seçme kuralları)

Koordine özet almak, dönüşüm noktalarının seçilmesi, alan hesabı gibi bir çok işlemde ilgili noktaların veya ada/parsellerin seçilmesi gerekecektir.


Süzgeçlerin amacı, büyük kümeler içerisinden arzu edilen küçük kümelerin seçilmesini sağlamaktır. Süzgeçler içerisinde parantezler ve aşağıdaki işlemler (operatörler) kullanılabilir:

"-" Değil operatörü

"+" Veya ( Biri,diğeri yada her ikisi)

"&" Ve (her ikisi)

"%" dir. (her ikisi ya da hiçbiri)

Bu operatörler dışında iki karakter dizininin (string) birbirine benzeyip benzemediğini bulmak için aşağıdaki karakterler/operatörler tanımlanmıştır:

"*" karakteri herhangi bir dizin anlamındadır. örneğin: A*, A ile başlayan tüm dizinlerin kabul edilmesini sağlar. Benzer şekilde *12, 12 ile biten tüm dizinleri kabul eder.

"~", içinde "~" yı takip eden karakterlerin bulunduğu dizinleri seçer. örneğin: ~/ içinde "/" olan dizinleri, -(~/) içinde "/" olmayan dizinleri seçer. -(~/) örneğin yalnızca adaları seçmek için kullanılabilir.

"@" ile, istenilen karakterlerin, bir dizin içerisinde yerlerinin belirlenmesi de sağlanabilir. Örneğin, 3. rakamdan itibaren 569 rakamlarının olduğu bir sayı dizininin bulunması için, @3,569 şeklinde bir filtre verilmelidir. @4,ABC ise, 4.karakterden itibaren ABC harflerinin yer aldığı dizinleri seçer.

".." aralık belirmek için kullanılır. Örneğin : P.125..P.2569 , P.125 dahil P.2569 numaralı poligona kadar seçimi sağlar. Sınırlar, seçilen kümeye dahildir.

Ayrıca, nümerik işlemlerde geçerli olmak üzere " > " (büyük), ">" (küçük) işaretleri de seçme amacıyla kullanılabilir. Örneğin, >500 filtresi, 500' den büyük rakamların seçimi için kullanılabilir.

Yukarıda anlatılan ikili operatörler ve dizin benzetme kuralları kullanılarak hazırlanabilecek bir filitre tamamen kullanıcın gereksinimlerine bağlıdır. Aşağıdaki örnekler bu konuda daha açık bir fikir verebilir.

-A* : Adı A ile başlayanlar dışında herşeyi seçer. Bu örnekte önemli nokta ikili ve benzetim operatörlerinin bir arada kullanılarak sonucun nasıl kolaylıkla değiştirilebileceğidir.

A* A ile başlayan tüm adlara uyar. Ancak - operatörü bunu tam tersine çevirir.

-(A*+B*) ; Bu kural ile adı A veya B ile başlayanların dışında herşey seçilir.

-A* + AH* ; Kuralının 1. örnekten en önemli farkı seçilen kümeye adı AH ile başlayanların eklenmiş olmasıdır. Bu kural şu şekilde okunabilir. Adı A ile başlamayanlar ile AH ile başlayanlar.

-(@2,A) + MEHMET..MUSTAFA ; Ad sırasında Mehmet ile Mustafa arasındaki herkes ile Adının ikinci harfi A olmayanları seçer.

Bu seçme kuralları ile istenilen nokta kümesi kolaylıkla seçilebilir.

Örneğin P.* + N.12 + 100/1+ 201/* + S* kuralı ile, tüm poligonları, Nirengi 12'yi , 100 adanın 1 nolu köşesini , 201 adanın tüm köşelerini ve tüm S ile başlayan noktaların seçilmesi sağlanabilir. Sık kullanılan kurallar kısa bir ad alt nda (makro) saklanabilir ve daha sonra yalnızca bu ad ile tekrar çağrılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder