Lihkab Nedir?


LİSANSLI HARİTA KADASTRO BÜROSU'nun kısatlmasıdır.

16.06.2005 tarih ve 5368 sayılı kanun ile Kadastro müdürlüklerinin yürütmekte olduğu bazı iş ve hizmetler LiHKAB'lara devredilmiştir. Lisanslı Harita Kadastro Büroları kamu adına iş yapan özel bürolardır.

5368 sayılı kanunun "Amaç ve kapsam" başlıklı 1. maddesinde şu ifadeler yer almaktadır.
"Madde 1- Bu Kanunun amacı, kadastro teknik hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlayacak lisanslı harita ve kadastro mühendislerinin faaliyet, denetim ve sorumluluklarına ve kuracakları harita ve kadastro bürolarına dair esas ve usûlleri belirlemektir.

Kadastro teknik hizmetlerinden tescile tâbi olmayan işlemlerin yapım ve kontrolü, tescile tâbi olan işlemlerin yapım sorumluluğu lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca yerine getirilir. Ancak, kamu kurum ve kuruluşları ile lisans sahibi harita ve kadastro mühendislerinin diğer kanunlar ve ilgili mevzuata göre hak, görev ve yetkileri devam eder."

5368 sayılı kanun 2005 yılında kabul edilmiş olup, lihkabların kurulması ile ilgili süreç bir kaç yıl almıştır. "Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri Ve Büroları Hakkında Yönetmelik" 05.05.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 11 Ekim 2009 tarihinde yapılan sınav ile lisans alma hakkı kazanan mühendisler belirlenmiştir.

Yurt genelinde açılacak Lisanslı Harita Kadastro büro sayısı ilçe ve/veya bölge bazında kadastro müdürlüklerince yapılan işlem sayısına göre belirlenmiştir.

İstanbul Şişli ve Kağıthane ilçeleri bir bölge olarak belirlenmiş ve bu bölgelerde yetkili olmak üzere iki adet lisans belgesi verilmiştir.

Gürsel GÜZEL, İstanbul ili Şişli ilçesi Şişli - Kağıthane yetki alanında görevlendirilmiştir.

Lisanslı Harita Kadastro Bürolarında yapılacak iş ve hizmetler şunlardır :
Tescile tabi olmayan,

  • Aplikasyon ( Röperli Kroki ) 
  • Parsel Yer gösterme 
  • Bağımsız Bölüm Yer Gösterme
  • yapımı ve kontrolüdür.


Tescile tabi olan

  • Cins değisikliği
  • İrtifak hakkı tesisi
  • Birlestirme

işlemlerine yonelik talebe bağlı hizmetlerin yapımı, kontrolü, izlenmesi, güncellenmesi, ilgililerine sunulmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder